Održavanje tepiha

OPĆA NJEGA

Za dnevnu njegu orijentalnog tepiha dovoljno je redovito usisavati prašinu. Tvrdi i oštri dijelovi čestica prašine i pijeska što dopiru do jezgre čvorova, svakim korakom taru materijal tkanine pomalo je otkidajući. Usisavanjem prašine ukloniti ćete štetne parazite, ponajprije u proljetnom razdoblju kad moljci legu jajašca. Najbolja metoda da se sva prašina temeljito ukloni jest isprašivanje na orošenoj tratini ili na svježem suhom snijegu, pri čemu se tepih položi tkaninom (licem) nadolje i potom se nježno ispraši. Pritom izbjegavajte snažno isprašivanje, jer to može prekinuti lančane niti i prouzročiti znatne štete.
Ravna podloga neophodna je za trajnost tepiha. Neravnost poda prouzrokuje mjestimična istrošenja. U tom slučaju preporučuje se gumeni podtepih. Tanka gumena podloga preporuča se i kod nalaštenog ili glatkog poda, kao mjera za sprečavanje klizanja.
Da bi se izbjeglo mjestimično i prijevremeno istrošenje tepiha, potrebno ga je svaki treći mjesec okrenuti. Obavezno ispod nogu teškog pokućstva stavite zaštitne kape, jer se plitko pritisnuta mjesta i izvijeni rubovi tepiha, zbog elastičnosti vune, mogu parnim glačalom opet poravnati i osušiti na zraku.
Kad se tepih pohranjuje duže vrijeme, morate ga učinkovitim sredstvima zaštititi od moljaca i druge nametnika. Nakon zaštite svakako ga zamotate. Ostavite li, naime, tepih preklopljen, stvorit će se nepravilnosti u potki.

UKLANJANJE MRLJA

Mrlja na orijentalnom tepihu ne mora biti katastrofa. Naime, zbog strukture, primjene prirodnih niti i dobrih boja, mrlje se na tepihu najvećim dijelom mogu prilično jednostavno ukloniti, ako reagirate odmah.

KAKO POSTUPITI?

Ne dajte mrlji da se apsorbira ili pak učvrsti. Površinski sloj mrlje odstranite žlicom, a tekućinu pamučnom krpom ili papirom koji upija. Najprije ispitajte sredstvo za čišćenje, i to na ne napadnom dijelu tepiha. Sredstvo za uklanjanje mrlja nanesite na pamučnu krpu, potom natapajte mrlje niz dlake, da se ne zamrse. Ako je potrebno, razmaknite dlake palcem jednu od druge, idući uvijek odozdo nagore. Postupak ponavljajte sve dok ne odstranite mrlje. Vratite dlake laganim provlačenjem četke u njihov prvobitni smjer. Pokrijte očišćeno mjesto upijajućim papirom i pritisnite ga utegom. Nakon nekoliko sati osušite dlake sušilom za kosu i lagano ih očetkajte.

NAPOMENA ZA SVILENE TEPIHE

Svilene tepihe čistiti isključivo bistrom vodom. Ne upotrebljavati deterdžente i agresivna sredstva na bazi kemikalija.

Tepih centar, uvijek daje više…