Zanimljivosti

Prodan na dražbi za više od 30 milijuna dolara
33.7-million-217x300 Jugoistočni perzijski tepih, vjerojatno tkan u gradu Kirman, rukom rađen početkom 17. stoljeća dimenzija samo 2.7 m sa 1,95 m ukrašen isprepletenim listovima i cvijećem živih, jakih boja je nedavno prodan na dražbi u New Yorku za više od 30 milijuna dolara.

Najbolja ponuda od 33.765.000 dolara je dobivena putem telefona od anonimnog ponuđača. Ta suma je premašila prijašnji rekord prodanog tepiha na dražbi koji je 2010. prodan za 9,6 milijuna dolara također perzijski tepih.

“PAZIRIK TEPIH“
Tepih je otkriven u dolini Pazirik na sibirskom području, te datira iz 5. stoljeća prije Krista. Otkrio ga je zarobljenog u ledu 1949 g. arheolog Sergei Ivanovič Rudenko. Dimenzija tepiha iznosi 200 x 183 cm, a sadrži 360.000 čvorova po metru kvadratnom. Smatra se da tepih potječe od iranskih Skita odnosno Perzijaca.

JESTE LI ZNALI…
…da je najstariji ručno izrađeni tepih na svijetu “PAZIRIK TEPIH“? Tepih je otkriven u dolini Pazirik na sibirskom području, te datira iz 5. stoljeća prije Krista.

Otkrio ga je zarobljenog u ledu 1949 g. arheolog Sergei Ivanovič Rudenko. Dimenzija tepiha iznosi 200 x 183 cm, a sadrži 360 000 čvorova po metru kvadratnom. Smatra se da tepih potječe od iranskih Skita odnosno Perzijaca.

…da je za izradu samo jednog četvornog metra jednostavnijeg ručno rađenog tepiha potrebno po nekoliko tjedana, te da se zahtjevniji, višebojni odnosno tepisi s više detalja i čvorova, izrađuju i više mjeseci, a u nekim slučajevima i po 2-3 godine?pazirik

…da je cijena najskupljeg ikada kupljenog tepiha u poduzeću Tepih Centar d.o.o. iznosila čak 159.000,00 kn? Radilo se o indijskom tepihu tipa Kashmir, dimenzije 400 x 300 cm, ručno izrađenom od kashmir vune sa ukrasima od svile na pamučnoj podlozi, koji je sadržavao 1.200.000 čvorova po metru kvadratnom.

…da su svi strojno, a posebno ručno izrađeni tepisi iznimno dugotrajni, izdržljivi, otporni i postojani, te da im je vijek trajanja, uz naravno prikladno održavanje, NEOGRANIČEN, a da najkvalitetniji primjerci traju i više stotina godina?

…da se tepisi mogu smatrati pravim umjetničkim djelima?
Naime, poznate majstorske kuće u izradi tepiha u mogućnosti su po narudžbi izraditi najrazličitije vrste tepiha po vašoj želji ili predlošku, sve do najsitnijih detalja.

…da je do nedavno najgušće izrađeni tepih brojao čak 5,7 milijuna čvorova po metru kvadratnom? Navedeni tepih tipa HEREKE bio je izrađen od svile, a izradila ga je gđica. Nuriet iz Turske po narudžbi jedne švicarske banke. Danas postoje kineski tepisi tipa HEREKE koji broje i preko 15 milijuna čvorova po m2.

… da je najveći ručno rađeni tepih na svijetu mjerio čak 60 x 70 metara? Tepih izrađen od ekstra fine vune, 2000. godine izradila je Iranska tvornica tepiha po narudžbi Kraljevskog suda omanskog sultanata. Od ostalih podataka treba napomenuti da je tepih rađen pune 3 godine, da je na njemu radilo 600 žena, sveukupno je sadržavao 1 700 000 000 čvorova, težio je 22 tone, a nakon instalacije zauzeo je površinu od čak 4343 m2.

OSNOVNO PRAVILO UREĐENJA DOMA
Prvo i osnovno pravilo svih stručnjaka unutrašnjeg uređenja je upravo “1/3 površine”. To znači da u standardnoj prostoriji od cca. 20m2 (soba 4X5m) tepih treba biti najmanje 6m2 (standardna dimenzija 2X3m) kako bi zadovoljili estetsku i funkcionalnu dimenziju unutarnjeg uređenje te u pravilnim omjerima istaknuli istovremeno pod i namještaj u vašem domu. To se dakako može postići i kombinacijom 2-ju ili više manjih tepiha koji se na vrlo atraktivan način mogu kombinirati u smislu komplementarnih boja i dezena. U moderno uređenim domovima više nije rijetkost ni kombinacija stilova, npr. jedan moderan tepih zagasitih, pastelnih boja savršeno odgovara uz raskošan, tradicionalni tip namještaja.

UPUTE ZA ODRŽAVANJE TEPIHA
1. OPĆA NJEGA

Za dnevnu njegu orijentalnog tepiha dovoljno je redovito usisavati prašinu. Tvrdi i oštri dijelovi čestica prašine i pijeska što dopiru do jezgre čvorova, svakim korakom taru materijal tkanine pomalo je otkidajući.
Usisavanjem prašine uklonit ćete štetne parazite, ponajprije u proljetnom razdoblju kad moljci legu jajašca. Najbolja metoda da se sva prašina temeljito ukloni jest isprašivanje na orošenoj tratini ili na svježem suhom snijegu, pri čemu se tepih položi tkaninom (licem) nadolje i potom se nježno ispraši.
Pritom izbjegavajte snažno isprašivanje, jer to može prekinuti lančane niti i prouzročiti znatne štete. Ravna podloga neophodna je za trajnost tepiha. Neravnost poda prouzrokuje mjestimična istrošenja. U tom slučaju preporučuje se gumeni podtepih. Tanka gumena podloga preporuča se i kod nalaštenog ili glatkog poda, kao mjera za sprečavanje klizanja.
Da bi sa izbjeglo mjestimično i prijevremeno istrošenje tepiha, potrebno ga je svaki treći mjesec okrenuti. Obvezatno ispod nogu teškog pokućstva stavite zaštitne kape, jer se plitko pritisnuta mjesta i izvijeni rubovi tepiha, zbog elastičnosti vune, mogu parnim glačalom opet poravnati i osušiti na zraku. Kad se tepih pohranjuje na duže vrijeme, morate ga učinkovitim sredstvima zaštititi od moljaca i druge gamadi. Nakon zaštite svakako ga zamotajte. Ostavite li, naime, tepih preklopljen, stvorit će se nepravilnosti u potki.

2. UKLANJANJE MRLJA
Mrlja na orijentalnom tepihu ne mora biti katastrofa. Naime, zbog strukture, primjene prirodnih niti i dobrih boja, mrlje se na tepihu najvećim dijelom mogu prilično jednostavno ukloniti, ako reagirate odmah.

Pri uklanjanju onečišćenja preporučujemo:

Ne dajte mrlji da se apsorbira ili pak učvrsti.
Površinski sloj mrlje odstranite žlicom, a tekućinu pamučnom krpom ili papirom koji upija.
Najprije ispitajte sredstvo za čišćenje, i to na nenapadnom dijelu tepiha.
Sredstvo za uklanjanje mrlja nanesite na pamučnu krpu, potom natapajte mrlje niz dlake, da se ne zamrse.
Ako je potrebno, razmaknite dlake palcem jednu od druge, idući uvijek odozdo nagore.
Postupak ponavljajte sve dok ne odstranite mrlje.
Vratite dlake laganim provlačenjem četke u njihov prvobitni smjer.
Pokrijte očišćeno mjesto upijajućim papirom i pritisnite ga utegom. Nakon nekoliko sati osušite dlake sušilom za kosu i lagano ih očetkajte.

Brojevi iza svakog tipa mrlje u skladu su sa opisanim proizvodima za čišćenje i postupcima.
Svakako je potrebno da se proizvodi za čišćenje primjene propisnim redoslijedom.

Tepih centar, uvijek daje više…