Kako odabrati veličinu tepiha

Prvo i osnovno pravilo svih stručnjaka unutrašnjeg uređenja je upravo “1/3 površine“. To znači da u standardnoj prostoriji od cca. 20m2 (soba 4X5m) tepih treba biti najmanje 6m2 (standardna dimenzija 2X3m) kako bi zadovoljili estetsku i funkcionalnu dimenziju unutarnjeg uređenje te u pravilnim omjerima istaknuli istovremeno pod i namještaj u vašem domu. To se dakako može postići i kombinacijom 2-ju ili više manjih tepiha koji se na vrlo atraktivan način mogu kombinirati u smislu komplementarnih boja i dezena. U moderno uređenim domovima više nije rijetkost ni kombinacija stilova, npr. jedan moderan tepih zagasitih, pastelnih boja savršeno odgovara uz raskošan, tradicionalni tip namještaja.

Odabrati veličinu tepiha
Prvi korak, kakav imate razmještaj? Odaberite izgled i mjeru za svoj tepih sa smjernicama ispod.

 

Drugi korak, gumeni podtepih. Neka tepih bude na mjestu!

Zašto koristiti podtepih?

Ona je neophodna, apsolutno učinkovita kao i korisna zbog:

- funkcija FIKSIRANJA. Takva podloga fiksira tepih na točno željenom mjestu, sprečava daljnje micanje samog tepiha kao i svih objekata na njemu.
- ZAŠTITNA funkcija. Gumena podloga štiti laminat/parket na koji je postavljen tepih (ispuštanje prirodnih boja nekih vrsta tepiha, gruba podloga nekih vrsta tepiha/tapisona) te istovremeno štiti i tepih od naprezanja, nejednakih trošenja itd.
- NEOPHODNA zaštita za sve tepihe izrađene od prirodnih materijala. Tepih koji se nalazi na frekventnim mjestima u stanu/kući/uredu nejednako se opterećuje i troši te u većini slučajeva izaziva deformiranje tepiha i njegove osnove i time daje efekt ne ravnosti i nesavršenosti.
- kvalitetna gumena podloga vrši sve navedene funkcije te trajno zadržava svoju početnu formu, ne mrvi se i ne raspada ispod tepiha, lagano se prenosi i koristi kod različitih podnih obloga…