Da bi dobili više informacija o proizvodu "" popunite sljedeću formu.

Polja označena sa * su obavezna.

Zatvori
Pošalji

Nain tepisi

Blizu granice centralne pustinje i uz cestu od Isfahana do Jazda, nalazi se grad Nain, poznat po svojim legendarnim i sjajnim sagovima. Prije mnogo godina u Nainu je od devine vune fino tkan Aba (ogrtač bez rukava). Prije više od osamdeset godina vlast tog vremena zabranila je nošenje staromodne odjeće. Tkalci Abe su bili prisiljeni promijeniti profesiju i pokrenuli novu poduzetnost.

Rezultat je kreacija lijepih i finih sagova koji su stekli svjetsku slavu.

U početku, dizajni su bili kao i oni na Bahtijari i Jazd tepisima, a posebno onima iz Isfahana. Nakon Drugog svjetskog rata napravljeni su, specifični i odlučni uzorci, sakupljeni iz cijele kolekcije dizajna tepiha u Iranu. Jedna od posebnosti nainskih tepiha inzistiranje je bojača da koriste hladne boje. Njihovi prioriteti su bijela, tamno plava, svijetlo plava, bež i ponekad crvena.

Dimenzije nainskih tepiha variraju od najmanjih (Pošti) do većih. Osnova i potka su izrađeni od pamuka, dlaka od vune, normalno koriste svilu oko motiva kako bi istaknuli dizajn. Dizajn često korišten u nainskim tepisima je sveukupni Šah-Abasi, životinje s mnogostrukim rogovima, mnogostruki rukavci, (Bazubandi), Šah-Abasimedaljon s kutevima. Tkanje varira između finog i ekstremno finog, 3000-10.000 Seneh čvorova po decimetru kvadratnom. Kako bi odredili finoću nainskih sagova često se koriste termini šest slojeva (šeš-la) i devet slojeva (noh-la). Korektno je objasniti da kada su dvije niti osnove spojene tepih je zvan noh-la. Ako se dvije niti odvoje, koristi se termin šeš-la. Šeš-la je mnogo finiji od noh-la.

SAZNAJTE VIŠE
Za sva vaša pitanja u svezi tepiha ručnog rada Tepih centar Vam stoji na raspolaganju

TELEFON

01/294-66-66, fax. 01/6591-010

POŠALJITE UPIT - Nain

5 + 5 =