Rukom rađeni tepisi

Rukom rađene tepihe dijelimo na orijentalne i moderne tepihe.

↑ Tepih Bokhara


Bokhara je jedan od glavnih trgovačkih gradova u Uzbekistanu. Izvorna bokhara izrađuje se od najfinije vune i svile tradicionalnim perzijskim senneh–čvorom kojega odlikuje izdržljivost, postojanost i dugotrajnost. Bokhara se izrađuje u gustoći od 150.000 – 1.200.000 čvorova/ m2.

NOVITETI

Noviteti:

POGLEDAJTE NAŠE NAJNOVIJE TEPIHE
S NAJVEĆEG SVJETSKOG SAJMA


↑ Tepih Chobi


Chobi / Ziegler – tepisi tradicionalno se proizvode u mnogim dijelovima Pakistana . Riječ ” Chobi ” je iz perzijske riječi ” Chob ” , što znači drvo , pozivajući se na izvor u svojim prirodnim bojama . Chobi često imaju velike geometrijske uzorke cvjetova. Oni su svi od vune ručno tkani. Njihove prirodne boje su ručno izrađene isključivo od prirode – skupljanjem voća, povrća , korijenja, stabla,.. što zahtjeva kod tepiha Chobi intenzivan rad i prije nego započinje tkanje – često sadrže 4-7 prirodnih boja . Tkani su s više od 100 000 čvorova na pamuku kao osnovici.

↑ Tepih Kazak


Kazak ili Qazax je mali grad u sjeverozapadnom Azerbejdžanu. Uzorci su nastali pod utjecajem dizajna vidljivim u starijim tepisima iz Rusije i sjevernog dijela Perzijskog carstva. Dizajn može sadržavati figure raznih životinja, cvijeća i medaljone sličnim u nomadskim tepisima, ali se gotovo uvijek izrađuju s ravnim linijama. Dominantne boje su crvena i plava, a zatim bež / zlatna.
Izrada kod većih tepiha može trajati do 9 mjeseci s 4 do 5 iskusna majstora koji rade cijeli dan. Izrađuje se tzv. turskim čvorom u gustoći do 200 000 čvorova/m2.

↑ Tepih Mir


Uzorak mir je ponavljajući uzorak figure nazivom “boteh” i reprezentira biljku čempres koji je bio simbol života i vječnosti u prvim stoljećima Perzije. Dizajn je jednostavan, ali elegantan i time jednostavan za uskladiti uz dekor interijera. Ponavljajući oblik je savršen izbor za dnevne boravke, blagovaone kao i za stubišta i dugim hodnicima ili u bilo kojoj prostoriji u kojoj tepih znači dodavanju karaktera sobe, a da se uskladi s drugim namještajem i prostorom.

Najvrjedniji su svakako tepisi iz Perzije: Bidjar, Isfahan, Tabriz, Nain…


↑ Bidjar potječe iz sjeverozapadnog Irana, iz pokrajine Krmanshah, te spada u jedan od najcjenjenijih i najvrjednijih perzijskih tepiha. Karakterizira ga nešto veća debljina, a s time i veća izdržljivost od ostalih tepiha, pošto se vuna prilikom tkanja namače i dodatno sažima. Ručno je uzlan turskim čvorom i obično prevladavaju plava i crvena boja s bež elementima, a najčešće ima uzorak Herati.

↑ Tepih Isfahan


Isfahan tepih svakako pripada među najstarije perzijske tepihe, koji se od davnina izrađuju u antiknom gradu Isfahanu, koji je još u srednjem vijeku uvrštene među najljepše gradove svijeta. Danas grad Isfahan broji 1.000.000 stanovnika, a među glavne njegove djelatnosti ubraja se i industrija tekstila. Tepih se izrađuje od vune na finoj svilenoj podlozi, a karakteriziraju ga crkveni, tradicionalni motivi, te visoka kvaliteta, koja kod najkvalitetnijih primjeraka doseže i do 1.400.000 čvorova/m².

↑ Tepih Nain


Nain tepih potječe iz grada odnosno okruga Nain, smještenom u centralnom Iranu, a razvio se kao podvrsta Isfahan tepiha, te ga, kao i Isfahan tepih, karakterizira iznimna finoća, kvaliteta, sjaj i bogatstvo detalja.
Sama izrada je rađena najkvalitetnijim perzijskim čvorom s vunom koja je najviše kvalitete. Detalji su dodatno ukrašeni sa svilom,a najčešće prevladavanju plava, bijela, crvena i bež.

↑ Svileni tepih


Svileni tepisi iz Kašmira su svjetski poznati. Uzorci i boje dolaze od vlastite tradicije i potiču iz 16. stoljeća. Uz luksuzni izgled, iznimnu finoću i dragocjen sjaj, svileni tepisi su iznimno otporni i trajni.

↑ Moderni tepisi rađeni rukom: Gabbeh, Risbaft, Nepal, Indonepal


Gabbeh je nomadski južnoperzijski tepih iz iranske provincije Fars. Izrađuje se u finoj i gruboj izvedbi od vune s pamučnom podlogom, a može biti i tkani, ovisno o plemenu koje ga izrađuje. Poznat je po svojoj jednostavnosti i jednostavnim geometrijskim oblicima, te motivima iz prirode, a jedan je od rijetkih tepiha koji se i danas mogu pronaći bojani prirodnim bojama.

NOVITETI
NOVITETI